Hírek RSS


Okosnet hírek

Magyar Idők

Hirado.hu

Hírek » Okosnet hírek

2017.06.02.

Új vezető az Eszterháza fesztiválközpont élén

Új vezetője lesz június 1-jétől az Eszterháza Kulturális, Kutató és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft.-nek: Töklincz Piroska látja el csütörtöktől a főigazgatói-ügyvezetői teendőket a négy műemlék létesítményt magába foglaló központ élén - közölte Császár Dániel, a társasági portfólió kezeléséért felelős helyettes államtitkár Fertődön, az Építőipari Nívódíjat jelző tábla avató ünnepségén.

Az új főigazgató a Miniszterelnökségtől érkezik és évekig a gazdasági szektorban dolgozott. A fesztiválközpont vezetőjeként irányítása alá tartozik majd a fertődi Esterházy-kastély, a fertőrákosi püspöki kastély, a Sopron-bánfalvi pálos kolostor, a nagycenki Széchenyi-örökség. A korábbi, ideiglenesen megbízott ügyvezető, Egresitsné Firtl Katalin továbbra is marad a Széchenyi-örökség szervezeti egységének a vezetője. A napokban pedig sor kerül a másik három igazgató kinevezésére is - mondta Császár Dániel, aki szerint Eszterháza szervezetileg is megújul.

Virág Zsolt miniszteri biztos felidézte: a 2016-ban Építőipari Nívódíjat kapott, az Esterházy-épületegyüttes részét képező jószágkormányzóság (Kiskastély) felújítását 2012-ben kezdték el és tavaly fejeződött be. A rekonstrukció mintegy 1,5 milliárd forintba került. A miniszteri biztos kitért arra is, hogy 2007 óta 5 ütemben mintegy 6,4 milliárd forint kormányzati támogatást fordítottak a fertődi kastély felújítására, valamint további 500 millió forintot parkrendezésre.

A jövőre nézve pedig két beruházást emelt ki Virág Zsolt: az egyik a fertődi épületegyüttes középső részének a restaurálása, amelyhez 3 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre. A másik pedig a nyugati szárny felújításának következő üteme, a lovarda tetejének helyrehozatala, a gránátos ház új funkciójának, egy turisztikai fogadóközpontnak a kialakítása, amelyre közel 2 milliárd forint hazai támogatás fordítható. Mindkettő projektnél az előkészítés elkezdődött, a munkálatok 2018-ban indulhatnak - fűzte hozzá.

Latorcai Csaba helyettes államtitkár a beszédében felelevenítette a fertődi kastély múltját, a magyar kultúrában betöltött kiemelkedő szerepét. Mint mondta, hatalmas feladat a kastély régi fényének visszaállítása és egyúttal a gazdaságos működtetés. Ebben a kormányzatnak kiemelt szerepet kell vállalnia - mondta.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke utalt arra, hogy a nívódíjat 2000-ben alapították és 2016-ban a fertődi jószágkormányzói épületegyüttes felújítása is kiérdemelte.

A fertődi Eszterházy-kastélyegyüttes részét képező jószágkormányzói épületegyüttes műemlék-helyreállítás és rehabilitáció kategóriában nyerte el a nívódíjat. A kastélyegyüttes különálló épületcsoportjának kivitelezését mintegy 10 évnyi előkészítői, tervezői és szakértői munka előzte meg. Tavaly 14 építmény részesülhetett Építőipari Nívódíjban. Az elismerést tanúsítvány és az alkotók nevével ellátott bronztábla szemlélteti.