Hírek RSS


Okosnet hírek

Magyar Idők

Hirado.hu

Hírek » Programok

2017.01.17.

ELKÉSZÜLT A MACSKAKŐ

Macskakő gyermekmúzeum és közösségi tér nyílik Sopron belvárosában, a Szent György utcában. A Soproni Múzeum új kiállítása a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthető, érdekes módon, tárgyközpontúan és interaktívan, az életmódtörténetre fektetve a hangsúlyt.

Újra élettel telik meg egy patinás belvárosi épület, a XVII. században épült Eggenberg-ház. Itt nyílik a Soproni Múzeum legújabb kiállítóhelye, a Macskakő gyermekmúzeum és közösségi tér.  A múzeumoknak minidig is gondot okozott, hogy az iskolás, fiatal felnőtt csoportok érdektelenül, kötelező programként jutottak be a kiállításokba. A Gyermekmúzeummal egy országosan is egyedülállónak tekinthető közösségi jött létre, mely az eddig mellőzött óvodás és kisiskolás korosztálynak kínál múzeumi ismeretszerzési és szórakozási lehetőséget.

- A célközönségünkhöz tartozó gyermekek nagy része talán nem is járt még soha múzeumban, történelmi ismeretekkel sem rendelkezik – hangsúlyozza Szabadhegyi Zita, a Macskakő egyik ötletgazdája. -  A múlt kincseivel való ismerkedés azonban már nagyon korán elkezdődhet, ha a tárgyak megismerésére fektetjük a hangsúlyt.  Fontosnak tartjuk, hogy a gyermek saját módszereivel, saját maga fedezze fel a letűnt korok világát. Ezért a számukra már ismert, őket is mindennap körülvevő használati tárgyakkal hasonlítjuk össze a történelmi korokból származó, eredeti műtárgyakat.

A gyermekmúzeum megteremtésével nem tekinti befejezettnek a projektet a Soproni Múzeum. Folyamatosan megújuló múzeumpedagógiai és közművelődési programokkal szeretnék becsalogatni és visszavonzani a már itt járt látogatókat, óvodásokat, iskolásokat és családokat.

A múzeum szeretettel várja a Macskakő első vendégeit 2017. január 20-án, pénteken 10.00 – 18.00 óráig az Eggenberg-házba (Szent György utca 12.). A Macskakő a magyar kultúra napja alkalmából pénteken ingyenesen látogatható, csoportokat előzetes bejelentkezéssel fogadunk.

Nyitva tartás: A Macskakő gyermekmúzeum és közösségi tér hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 óra között fogadja a látogatókat.

Helyszín: Eggenberg-ház (Sopron, Szent György utca 12.)

Jegyárak: Gyermek belépőjegy: 400,- Ft (6 éves korig ingyenes)

Felnőtt belépőjegy: 600,- Ft

Múzeumi óra iskolai, óvodai csoportoknak: 300,- Ft/fő (belépőjegyet nem kell váltani)